Selecteer een pagina

Bergtocht naar het Kuqiste meer

Bergtocht naar het Kuqiste meer

Het was al lang mijn droom om met scouting activiteiten aan de slag te gaan in Kosovo. Alles lijkt werkelijkheid te worden.

Al in Bosnië begon er een plan in me op te borrelen. Ik stelde mezelf de vraag: Als ik een jaar in Kosovo ben, zou het dan mogelijk zijn met scouting iets te doen? Bij aankomst en navraag leek er nog niet zoiets te zijn, maar ik wekte wel animo voor de ideeën bij verschillende personen, als ik een ballontje erover opliet. Concreet nog niets.

Na de Lifechange Trip naar Gramsh in Albanië, reisde ik een aantal dagen later terug met de bus naar Kosovo. Onderweg een ontmoeting met een Oostenrijker. Nou, eigenlijk een geëmigreerde Kosovaar. Hij ik liet wat van mijn ideeën doorschemeren en hij opperde dat voor scouts hem erg aansprak. Hij had een land buiten de stad Gjakova en daar zou ik gebruik van mogen maken. Ik pakte het op als de gebruikelijke gastvrijheid die men op de balkan in gesprekken uit.

Ook had hij het over een berghut. Daar had ik eigenlijk meer interesse voor, met het idee om af en toe een weekendje in de bergen door te brengen. – Hoogste tijd dat ik weer ga, voordat de winter zijn intrede doet! – Maar na email contact later die week kreeg ik daadwerkelijk zijn landgoed te zien. Hij nodigde me uit om te komen, we struinden door zijn bos, langs het beekje en over het vlakke veld. Prachtige locatie, waar hij ooit het idee had een kinderdorp te bouwen, maar nu meer aan een huisje dacht voor tijdens zijn pensioen.

Tijdens een zomerkamp kwam ik meer in contact met Nathan, waarmee ik samen een bergtocht met 10 kinderen ondernam. Hij is Amerikaan en heeft in zijn jeugd lange tijd bij de scout gezeten. Daar was ik dus precies naar op zoek. We planden een bezoekje aan het veld, zodat het balletje zou gaan rollen. Meer dan ik verwacht had, werd hij enthousiast van wat hij zag… Zijn eerste opmerking klonk me als wijsheid in de oren: Laten we een Gjakovaarse vader vinden en het zijn project maken. Op zoek dus naar die vader die hier ook zijn hart in kwijt kan!

Volgende stappen worden ook genomen door contact op te nemen met de Royal Rangers christelijke scouts in buurlanden! Ik weet dat zij al veel langer nadenken om iets in Kosovo op te starten, maar hoe of wat precies is afwachten… Tot die tijd gaan wij vast kijken wat wij kunnen doen!